Äppelssorter

Nanna
En tidig och lite ömtålig specialsort. Mycket god med härlig, fyllig sötma. Grundfärgen är gul medan den sida som varit mot solen är färgad röd.

Härkomst: Katja x Buckley Giant, 1984 Norges
Lantbrukshögskola, Norge.
Skörd: Augusti

Geneva early
Vår tidigaste sort, en riktig primör! Geneva Early är röd med gul bakgrundsfärg. Fruktköttet är mjukt och gräddfärgat ibland med inslag av rosa. Smaken är pikant, aromatisk och en aning syrlig.

Ursprung: Quinte x Julyred korsning 1964 Geneva, New York. Den slutliga sorten valdes från en korsningspopulation på 173 plantor 1973.
Skörd: Augusti

Rubinola
En av våra nyare sorter som blivit succé. Den lysande gula färgen med röd solkind gör Rubinola till ett äpple som syns. Frukten är krispig och saftig. Smaken är aromatisk och söt med balanserande syra. Skalet bildar naturligt vax senare på säsongen. Rubinola stoltserar även med extra höga C-vitamin värden.

Härkomst: Prima x Rubin, sortskyddad, Strizovice,
Prag, Tjeckien.
Skörd: Oktober

Amorosa
Har som namnet antyder en aromrik smak, väldigt fin balans mellan sötma och syra. Frukten har en gul-grön grundfärg med röd täckfärg. Amorosa är en ännu vackrare röd form av Aroma men i övrigt lik. Mycket god som ätfrukt och i matlagning.

Härkomst: Ingrid Marie x Filippa, Alnarp 1947,
Sverige. Amorosa är en av sorten Aromas röda former. Andra är Ylvisåker m fl.
Skörd: Oktober

Comments are closed.